Contemporary Courtyard Garden

Bradfield, Berkshire

The historic three storey house had very strong architectural features with a cream render and horizontal bands of blue brick detail. The garden was a proportionately small, walled courtyard, facing North. The client wanted a very low maintenance space as they were often away, with areas to barbeque, dine and lounge. The design reflects the house architecture using a cream porcelain paving, with detail of bands blue brick shaped tiles, which also created the illusion of greater width, together with grey rendered planters. Planting was minimal but provided year-round interest and feature Ilex standard trees provided strategic screening. A built-in barbeque was incorporated together with space for a large sofa set and a pergola to provide shade for dining. Bespoke cupboards were designed for bin and cushion storage.

Photographs Fiona McLeod